13:42:00
 Frissítés
Keresés | Új hozzászólás
 
   » Isten hozott, kedves Vendég ! Fórumlakók | GY.I.K. | Bejelentkezés | Regisztráció   
 
 » méhes Fórum+  » Társalgó
Téma: 1956
... Elejére 1. lap 
Rendes Kis
Olvasta: 9 | Válasz | 2016. november 07. 10:06 | Sorszám: 51
A "nagy októberi szocialista forradalom" 39. évfordulóját "méltón" ünnepelték,
1956. november 7-én szovjet tankokon vonult be az új kormány Budapestre.
Mi így szerettük a tankokat
így, darabokban. Heverjenek csak szerteszét, mementóul, hogy egy nemzet
nem tűrt tovább. Aztán mégis tűrni kellett. Jött Kádár János. Szovjet tankokon.
1956. november 7-én.
... http://paprika.blogstar.hu/2016/11/07/mi-igy-szerettuk-a-tankokat/31535/
Rendes Kis
Olvasta: 7 | Válasz | 2016. november 06. 12:24 | Sorszám: 50
1956 Petőfije: Gérecz Attila, a tragikus sorsú költő

... http://hetek.blog.hu/2016/11/04/1956_petofije_gerecz_attila_a_tragikus_sorsu_ ...
... www.facebook.com/gyarakigy?hc_ref=NEWSFEED
Rendes Kis
Olvasta: 7 | Válasz | 2016. november 02. 12:13 | Sorszám: 49
Amerika táviratai Moszkvának

Az USA kormánya világossá tette: nem tekint lehetséges szövetségesként a magyar vezetésre.
... http://gondola.hu/cikkek/103047-Amerika_taviratai_Moszkvanak.html
tiszavirág
Olvasta: 6 | Válasz | 2016. november 01. 19:02 | Sorszám: 48
http://polgarportal.hu/nagyszabasu-programsorozat-kezdodik-berlinben-1956-eml ...

Erről itt belföldön vajon hányan tudnak?

tótumfaktum
Olvasta: 7 | Válasz | 2016. október 31. 20:38 | Sorszám: 47
Nem az ő fia.

Családja.
Rendes Kis
Olvasta: 6 | Válasz | 2016. október 31. 20:16 | Sorszám: 46
56 - a Szovjetunióban is voltak bírálói a beavatkozásnak

A Szovjetunióban is voltak olyanok, akik valamilyen formában elítélték az 1956-os forradalom
leverését - mondta Horváth Attila jogtörténész hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

A jogtörténészt annak kapcsán kérdezték meg, hogy nemrégiben részt vett egy moszkvai, 1956-os
emlékkonferencián.

Horváth Attila szerint az előadásokból kiderült, hogy több mint 100 embert tartóztattak le,
mert nyilvánosan felszólaltak a 60 éve Budapesten kitört forradalom leverése ellen.

A történész megjegyezte, az önmagában nagy lépésnek számít, hogy az orosz fővárosban konferenciát
szerveznek és történészek adnak elő a témában. Ugyanis a Szovjetunió örökségét még nem dolgozta
fel az orosz társadalom, és a köztudatban "teljes zűrzavar van", amelyben keveredik például a
cári és a szovjet múlt.
... http://gondola.hu/hirek/195704-56_-_a_Szovjetunioban_is_voltak__akik_elitelte ...
tiszavirág
Olvasta: 8 | Válasz | 2016. október 31. 19:21 | Sorszám: 45
Zsille Gábor:

http://magyarforum.hu/cikk/2818/PROVOKaTOROK/

Vajon Zsille Gábor Zsille Zoltán fia?

http://mno.hu/kulturpult/zsille-zoltan-halalara-744839

".....Amikor a Szegényeket Támogató Alap (Szeta) euforikus alakuló ülése után az első érdemi gyűlésen újra találkoztunk, panaszkodtam neked, hogy a nincsteleneket támogató, látszólag illegális jótékonysági egyesület csak azokat az elesetteket hajlandó segélyezni, akiket az úgynevezett kemény mag képviselői és küldöttei „elfogadnak”. Miféle demokratikus ellenzék ez? Te azt felelted: ilyen az, ha a diktatúra maga tenyészti és nevezi ki a saját „ellenségeit”."

Már akkor is tudták kik a szadesz kömény magjai.....

tiszavirág
Olvasta: 9 | Válasz | 2016. október 31. 18:55 | Sorszám: 44
http://magyarforum.hu/1956/

"Az ország valósággal egybeforrott
Szablya Ilona: Vasfüggöny kölnivel – Magyarország 1942–1956

Több mint 700 angol nyelvű cikk és öt díjnyertes könyv után idén magyarul is megjelent a tengerentúlon élő Szablya Ilona egyik műve, hála Jeney Attila történész kiváló fordításának. Szablya Ilona emigrálása óta folyamatosan azon munkálkodik, hogy megismertesse az Egyesült Államok lakóival Magyarország valós 20. századi történetét, és azt, hogy nincs különbség a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali diktatúrák között. Az anyanyelvi megjelenés egyáltalán nem hiábavaló, a többségnek még idehaza is homályosak az ismeretei arról, hogy mi történt Magyarországon 1942 és 1956 között.
A tárgyalt mű 2013-ban jelent meg először My Only Choice: Hungary 1942–1956 (Egyedüli választásom: Magyarország, 1942–1956) címmel a tengerentúlon, ez év júniusában pedig magyarul is napvilágot látott Vasfüggöny kölnivel – Magyarország 1942–1956 címmel. A siker nem is maradt el, tizennégy év rendkívül érdekes személyes elbeszélését néhány hónap után újra nyomdába kellett küldeni, akkora az érdeklődés. Nem mellesleg a könyv szerzője, aki ez évig Magyarország tiszteletbeli főkonzulja volt az Egyesült Államokban, már művének folytatásán dolgozik.
Miért keltett ekkora érdeklődést a kötet? „Nyelvünk talán egyetlen mondata sem bír nagyobb hitelességgel, mint ha valaki azt mondhatja: Velem történt! Ez a regény családunk igaz története: velünk történt” – kezdi az előszót Szablya Ilona, aki mindössze hét esztendős 1942-ben, amikor regényes formában kezdi el mesélni az olvasónak családja nehéz és sokszor kalandos életét. Innen követhetjük nyomon, ahogy a Molnár és Moser néven ismert drogéria-üzlethálózatot és -gyárat tulajdonló vagyonos, mélyen hívő katolikus család sarjaként egy kislányból családanya válik úgy, hogy közben átvészeli a második világégést, Budapest ostromát, a szovjet megszállást, a kommunista diktatúra éveit és az 1956-os szabadságharcot. Nagypolgári család lányaként átélte, ahogy vagyonukat, gyárukat és az iskolát, ahova járt, államosították, ahogy édesapja nyugatra szökött még éppen időben az ÁVO emberei elől, és ahogy a rendőrség 1949-ben letartóztatta édesanyját. A kitelepítéstől rettegve a család úgy döntött, oly módon szabadulnak meg a Bartha-Kovács családnévtől, hogy mind ő, mind édesanyja férjhez megy, utóbbinak papíron még édesapjától is el kellett válnia. Ekkor Szablya Ilona mindössze 16 éves volt, és a kényszerű körülmények, a megannyi megaláztatás ellenére hét gyermeknek adott életet és boldog házasságban élt férjével, Szablya Jánossal.
A kötet, ha nem tartana 1956-ig, akkor is kuriózum lenne, hiszen nem mindennapi sorsokkal ismerkedhetünk meg, de az emlékév miatt még inkább magára vonja az ember figyelmét. Már két gyermek édesanyja volt Szablya Ilona és a harmadikat várta 1956 nyarán, amikor férjével megérezték a forradalom előszelét. A szovjetek Ausztriából való kivonulása bennük is felcsillantotta a reményt, majd egy könyvesboltban arra lettek figyelmesek férjével, hogy újból kapni Karinthy Így írtok ti című művét, a szovjet költő, Majakovszkij kifigurázásával együtt, valamint a Nemzeti Színház ismét műsorra tűzte Az ember tragédiáját a Falanszter színnel együtt.
Szablya Ilona alighogy megkezdte tanulmányait a Műegyetemen, azonnal részese lett a forradalmi eseményeknek, amikor előadás közben egy hallgató berontott a terembe és felolvasta a magyar fiatalok követeléseit 16 pontban. Az egyetemen azonnal megbolydult az élet, készültek a kokárdák, a Kossuth-címerek, a fiatalok pedig nem sokkal később már tömegesen hömpölyögtek a Bem-szoborhoz, soraikban a 8(!) hónapos terhes Szablya Ilonával.
Igen érdekes, ahogy a könyvben több szemszögből is megvilágítást nyernek a forradalmi események. A várandós, ám roppant lelkes fiatalasszony mellett ott találjuk tíz évvel idősebb mérnök férjét, aki igyekszik józan ésszel szemlélni a történéseket, de ott vannak a barátok, ismerősök is, akik gyakran mennek fel lakásukra és számolnak be a harctéri eseményekről. A szerző többször is megállapítja, hogy ez a fiatalok forradalma volt, ráadásul főként azoké, akik a háború után nevelkedtek. „A kommunisták által felnevelt generáció ellenük fordult.” Nélkülözhetetlen volt a fiatalok lelkesedése, de 56-ot mindenki a magáénak érezte. „Amióta az eszemet tudom, ez volt az első pillanat, amikor a magyarok egyetlen dologban egyetértettek: Ruszkik haza!”
Ahogy más visszaemlékezők soraiból, úgy Szablya Ilona regényéből is sugárzik a forradalom szépsége, tisztasága. Ennek egyik példája, ahogy maga látta, hogy ládákban gyűjtöttek a harcok áldozatainak javára, és bár halomban állt a pénz és senki sem figyelte, mégsem lett volna senki, aki egy fillért is lopott volna belőle. Állapotánál fogva ki se mozdulhatott volna 8 hónapos terhesen otthonról, de nem bírta ki, hogy időnként ne tegyen egy sétát a városban, máskor pedig a rádióból vagy baráti beszélgetésekből értesült a forradalmi eseményekről. Így bizonyosodtak meg róla, hogy milyen is a kommunisták börtöne. Ahogy a család egyik barátja beszámolt, a kiszabadított rabok olyannyira elgyötörtek voltak, hogy az egyiket 60 évesnek nézték, de valójában csak 35 volt.
Aztán elérkezett november 4-e szomorú hajnala, a szovjet tankok bevonulása. Árulkodó a szovjet a hadseregről a könyvben olvasható rövid anekdota: „…mongoloknak tűnő szovjet katonák a Dunára mutatva azt kérdezték, hogy Ez a Szuezi-csatorna? Az első lövéseket meghallván pedig elboruló arccal kiáltozták, hogy Amerikaiak! Úgy lőttek a saját orosz bajtársaikra, hogy amerikaiaknak hitték őket.”
Mint tudjuk, a történet nem folytatódott ilyen vidáman, a kijárási tilalom alatt Szablyáék szomszédját is agyonlőtték. A harcok még javában dúltak, amikor november közepén egy este Szablya Ilona érezni kezdte az első fájásokat. Hogyan lehet ilyen helyzetben szülni? Amikor a kijárási tilalom miatt az orvos azt mondja férjének, hogy majd telefonon instruálja, ugyanis még mentőautóba sem tudnak ülni, mert a fehér autó kiváló célpont a szovjeteknek, akik ráadásul szándékosan tüzelnek külön a mentőautókra? És hogyan lehet kijutni az országból, át a zöldhatáron két kisgyermekkel és egy csecsemővel, amikor az embernek már nincs más választása?
Mindezekre választ kapunk Szablya Ilona könyvében, ahogy további érdekes epizódjait olvashatjuk még 1956 gyönyörű és vérzivataros napjainak. Mint ahogy az azt megelőző tizennégy esztendő is hasonló izgalmakat rejt egy kislányról, aki édesanyja szerint felnőttnek született.
Jó szívvel ajánlom a könyvet, hiszen Magyarország történetének talán legérdekfeszítőbb napjaiban játszódik telis-tele személyes élményekkel. Mindez igényes kiadásban, számos fényképpel és Jeney Attila fordításának köszönhetően olvasmányos, szépirodalmi stílusban. Csak úgy kerülhetjük el, hogy mások határozzák meg, milyen szempontok alapján kell megírni a magyar történelmet, ha minél többen olvassuk az ilyen és ehhez hasonló kiadványokat.
 
(Szablya Ilona: Vasfüggöny kölnivel – Magyarország 1942–1956; Kairosz Kiadó, Budapest, 2016.)
 
Märle Tamás
tiszavirág
Olvasta: 6 | Válasz | 2016. október 30. 16:46 | Sorszám: 43
„SENKINEK SINCS ANNYIRA IGAZA, HOGY ELLENFELE TELJESSÉGGEL TÉVEDNE.”
Renan

http://latoszogblog.hu/

tiszavirág
Olvasta: 2 | Válasz | 2016. október 30. 16:25 | Sorszám: 42
Bayer Zsolt: 1956 - újszempontok

https://www.flagmagazin.hu/jobbegyenes/bayer-zsolt-1956-ujszempontok

tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 30. 01:22 | Sorszám: 41
http://polgarportal.hu/tiszta-szivvel-1956-ban-19-resz/

Rendes Kis
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 29. 10:33 | Sorszám: 40
1956 él, formál és befejezetlen

’56 nem pusztán elméleti viták tárgya a mai napig, hanem élő hivatkozási alap a jelenlegi
politikai cselekvésekhez.
... http://gondola.hu/cikkek/103016-1956_el__formal_es_befejezetlen.html
menta
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 24. 19:49 | Sorszám: 39
A Mecseki Láthatatlanok
https://www.youtube.com/watch?v=0HQr7iiaQ5Y
Rendes Kis
Olvasta: 2 | Válasz | 2016. október 24. 10:57 | Sorszám: 38
2016.10.23., Budakalász
... www.facebook.com/vkctv/photos/pcb.1094428644004918/1094428010671648/?type=3&t ...
tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 24. 01:20 | Sorszám: 37
Szrencsés Károly történész írása:


http://magyarhirlap.hu/cikk/69469/Futyoreszo_keselyuk


tótumfaktum
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 23. 20:05 | Sorszám: 36
Most nem lyukas.

Téma: 1956
tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 23. 17:54 | Sorszám: 35
Ismerős Arcok: "Én így szeretem ezt az országot"
Interjú Nyerges Attilával:
http://888.hu/article-ismeros-arcok-en-igy-szeretem-ezt-az-orszagot

gajo
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 23. 15:30 | Sorszám: 34
Nem látod a lyukat? 56-ban megmutatta a jövőt, ezt a a szép libernyák világot!
tótumfaktum
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 23. 14:04 | Sorszám: 33
Most nem lyukas.

Téma: 1956
gajo
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 23. 13:24 | Sorszám: 32
A kék libernyák lyukon bámulhatjuk a szép új világot.
tótumfaktum
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 23. 04:03 | Sorszám: 31

www.google.com


Rendes Kis
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 22. 10:14 | Sorszám: 30
Mi, ötvenhatosok
... www.facebook.com/csakypal/posts/643252252518711:0
tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 22. 00:49 | Sorszám: 29

http://www.atv.hu/videok/video-20161021-milyen-hatassal-van-a-mai-emberekre-56

tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 19. 21:01 | Sorszám: 28
Szijjártó Boris Johnsonnal emlékezett '56-ra Londonban

http://hvg.hu/itthon/20161019_szijjarto_london

tiszavirág
Olvasta: 1 | Válasz | 2016. október 18. 22:51 | Sorszám: 27
Washingtonban is van már 56-os Pesti srác szobor

https://www.flagmagazin.hu/magyar-millenium/washingtonban-is-van-mar-56-os-pe ...
Tovább ...
 
Jelmagyarázat    Van új hozzászólás
   Ezeket a hozzászólásokat már láttad
... Hibabejelentés | | | Gondola ...